En lanthandel som alltid blickar framåt

Bodsjö diverse är en liten Ica-butik som alltid hittar fiffiga lösningar för att utveckla sin verksamhet i Sidsjö, Bräcke kommun. Genom stöd från Leader Mittland Plus kunde de göra handeln i byn mer tillgänglig, även efter stängningstid.

Serviceutveckling i Bodsjöbygden är namnet på Leader Mittland Plus avslutade projekt.

Tanken med projektet var att erbjuda fler tjänster än hemleverans av varor. Butiken ville göra det lättare för kunderna att hämta upp varor efter stängningstid och erbjuda fler hemnära tjänster som vedhuggning, städning, snöskottning och byte av glödlampor. Covid-19-pandemin ställde dock till det.
— Det blev ju problem under coronan, ingen blev intresserade av den här utökade vaktmästartjänsten. Det var ingen kund som ville ha folk hemma, de var ju rädda för viruset, så vi fick ställa om litegrann, berättar Lars Levin, initiativtagare till projektet.

Ändrad riktning i projektet

En lösning blev att gå vidare med konceptet ICA to go. I det ingick utveckling av brandskyddsanalys, säkerhetsanalys och övrig projektering. Leaderstödet betydde mycket enligt Lars Levin.
— Det är ju framför allt att vi kan utveckla butiken och hålla oss kvar. Att vi kan serva kunderna även när vi har stängt betyder ju väldigt mycket.

Serviceutbudet i butiken är stort för en mindre butik och kundkretsen är trogen. Många har fått upp ögonen för att handla efter stängningstid. Lars Levin berättar att ett generationsskifte har skett i byn. Flera av de trognaste kunderna är barnfamiljer som tycker det är bekvämt att butiken finns.
En av kunderna som uppskattar butiken är Lena Villiamsson, som är fritidsboende i bygden. Hon tycker att personalen är serviceinriktade och uppskattar att de erbjuder så många tjänster. Hon avslutar intervjun med att säga;
— Underbart för bygden att Bodsjölivs finns!

Se filmen om projektet

 

Lars Levin, projektägare.

 

Tillagningskök i bygdegården

Lokal förädling och gemensamt tillagningskök är ett av Leader Mittland Plus avslutade projekt. Köket som utvecklades i Ljustorps bygdegård i Timrå kommun, är idag ett fullutrustat produktionskök och som nu används flitigt i bygdegårdens olika verksamheter.

— Kökets olika möjligheter har gjort att vår bygdegård blivit mer av ett nav än tidigare. När vi kört vårt koncept öppen bygdegård eller fredagsfika dyker det alltid upp bybor som vill sitta här och surra och ta en kopp kaffe eller en bit mat, berättar Tina Tjärnberg, en av initiativtagarna till projektet.

Under projekts framväxt och även vid starten visade flera lokala mathantverkare ett intresse för att använda köket vid exempelvis syltkokning. Tillagningsköket används till mycket annat också och det finns en fin och välfungerande samverkan i bygden, där köket nyttjas.

— Eftersom vi samverkar med alla föreningar i bygden, så används köket en hel del. Exempelvis om fritidsgården ska ha läger, ja då bakas det bullar i köket, berättar Tina Tjärnberg.

Utmaningar under projektets gång

Pandemin satte såklart en del käppar i hjulet för projektet och föreningen kommer därför att gå ut mer aktivt för att få fler företagare att använda köket.

En utmaning längs vägen var när föreningen köpte in en avancerad varmluftsugn utan svensk beskrivning. Då fick det bli att testa sig fram! Att inreda köket var också något som satte tålamodet på prov för deltagarna i projektet.

— Det var traumatiskt att vara på IKEA och handla köksinredning, berättar Tina med ett skratt.

Men hon tillägger även med ett lätt konstaterande; att Ikeaprövningen visade vilka samlade krafter det finns i Ljustorp.

— Många bybor hjälpte till och nog var det några som kliade sig i huvudet samtidigt som de i vild förtvivlan skruvade skåpstommar, säger hon med ett ytterligare skratt.

Tina är helt övertygad att stödet från Leader Mittland Plus var helt avgörande för att få till ett välanvänt produktionskök med många mervärden.

— Vi har ett jättefint kök idag som skapat nya möjligheter för bygden. Det öppnar upp för människor att mötas på ett helt annat sätt än tidigare, avslutar Tina.

Tina T som varit med i projektet, sitter i en stol.

Tina Tjärnberg, en av initiativtagare till projektet.

 

Se filmen om projektet