Projektet Bergeforsfisket lockar turister till Indalsälven
I den natursköna miljön vid Indalsälven i Timrå kommun finns ett av Leader Mittland Plus avslutade projekt. Det är Bergeforsens fiskevårdsområdesförening som arbetat för att göra området mer tillgängligt och inbjudande för både turister och lokalinvånare.
Genom att skapa nya rastplatser, förbättra stigar och bygga andra bekvämligheter har projektet gett området ett rejält lyft och lockat fler att upptäcka naturen. Initiativtagaren till projektet är Annelie Hamrin och hon berättar mer om varför projektet kom till.
—Vi har gått ut och frågat i fiskevårdsområdet vad våra gäster vill ha för förbättringar. Många nämnde tillgänglighet och trivsel, så vi utgick ifrån det och har utvecklat otroliga mötesplatser här ute i älven, berättar hon.
Förbättrad infrastruktur gynnar turismen
Bergeforsens fiskevårdsförening har samarbetat med markägare, föreningar och Timrå kommun för att utveckla området. Tillsammans har de bland annat byggt ett vindskydd med eldstäder och de har satt upp bänkar och bord vid älven och anlagt landgångar och ramper för att göra det enklare att komma nära vattnet. Dessutom har en mulltoalett placerats på en liten ö i älven och nya vägskyltar har satts upp längs stigar och leder. Genom att förbättra infrastrukturen hoppas föreningen locka fler besökare till området, vilket gynnar den lokala turismen och skapar fler möjligheter för friluftsaktiviteter och fiske. Projektet handlar också om att skapa mötesplatser där människor kan umgås och koppla av i naturen.
—Jag får ofta höra att många säger att det blivit så fint, rent och tillgängligt. Man går ut med hunden, eller promenerar runt älven. Många utländska turister som väljer den här platsen för att vi gjort det bekvämt. Det är ju kul att de kör upp på stranden med båten och sätter sig här med likasinnade. Det blir en vänlig stämning då, säger Annelie Hamrin.
Utmaningar längs med vägen
Självklart har det funnits några utmaningar längs vägen. Exempelvis tog det längre tid än väntat att få bygglov och dispens från strandskyddet tog längre tid än väntat, och det var också kostsamt. Att transportera byggmaterial till avlägsna områden med båt var inte heller alltid lätt.
Leaderstödet har betytt mycket och Annelie Hamrin ser ljust på framtiden:
—Projektet har gett oss en bra bas att jobba vidare med. Nu kan vi bjuda in gäster på kurser och man kan laga mat här, det finns en toa, så tack vare det kan vi utveckla vår verksamhet.
Annelie Hamrin, projektledare och initiativkraft i projektet.
Vindskydd som tagits fram.
Snickare Fredrik Forsling och snickare Fredrik Lybeck har hjälpt till i projektet.