Beslut för Färja -ett komplett besöksmål

Tynderö fiskareförening har fått startbeslut för projektet ”Färja – ett komplett besöksmål” som prioriterats av Leader Mittland Plus. Projektet syftar till att skapa ett attraktivt besöksmål i Färja, fler bäddplatser, bättre förutsättningar för affärsmöjligheter, fler besökare och turister i området samt ekonomisk bärighet i verksamheten.

Projektet kompletterar tidigare beviljat projekt Tillgänglighet till kust och hav i Timrå kommun.

Mål
 ett komplett besöksmål med service och boende i en attraktiv del av Timrås kust
 Öka besökarantalet i området
 ställplatser med servicestolpar för husbilar och husvagnar
 servicestolpar längs med Kanalbryggan

Projektet avser genomförande av den lokala strategins insats 2 entreprenörskap vilket bland annat styrks av målen ”Fler lokala företag”, ”ökat entreprenörskap” och ”Fler nya lokala produkter/ tjänster”.  Leader Mittland Plus har bedömt att det finns ett stort behov av projektets resultat och att projektet i mycket stor utsträckning jobbar för långsiktigt hållbara lösningar samt i hög utsträckning bidrar till mobilisering.
Projektet kan också i mycket hög utsträckning bidra till ökad besöksnäring, till fler produkter och tjänster, samt i stor utsträckning bidra till fler företag eller arbetstillfällen.

Stödbeloppet från Europeiska Jordbruksfonden för landsbygdsutveckling, Jordbruksverket och partnerskapet i Leader Mittland Plus uppgår till 363 000 kr. Övrigt offentligt stöd från Timrå kommun tillkommer.

Startbeslut för Bräcke Strand

Bräcke företagarförenings projekt ”Upprustning Bräcke centrum”  får stöd av Leader Mittland Plus partnerskap och  Jordbruksfonden för Landsbygdsutveckling.

Projektet syftar till att göra besöksmålet Bräcke mer attraktivt samt utöka boendemöjligheterna för besökare genom att iordningställa platser för husbilar och husvagnar, samt uppföra en servicebyggnad vid Bräcke Strand. Projektets mål är ett miljövänligt centrumnära campingområde för gäster som kommer både land- och sjövägen.

Projektet vänder sig till turister och till allmänheten.

LAG i Leader Mittland Plus bedömer att projektet stämmer väl med den lokala strategins insatsområde 2 entreprenörskap och inriktningarna ökad besöksnäring och fler nya och utvecklade kreativa mötesplatser.”. LAG har bedömt att projektet i mycket stor utsträckning jobbar för långsiktigt hållbara lösningar, har ett tydligt mål, att det finns ett mycket stort behov av projektets resultat och att det i mycket hög utsträckning kan påverka ett lokalt samhälle. Projektet kan i mycket hög utsträckning bidra till ökad besöksnäring, till fler företag eller arbetstillfällen, samt bidra till ökat entreprenörskap.

Projektet har bedömts som allmännyttigt projektstöd då projektet skapar nytta för en bredare allmänhet, är förutsättningsskapande och stärker den lokala konkurrenskraften i bred bemärkelse.

Maximalt stödbelopp från EU och Leader Mittland Plus partnerskap är 1 102 962 kr. Övrigt offentligt stöd Offentlig resurs 450 000 kr från Bräcke kommun tillkommer.

 

För mer information om projektet, kontakta leaderkansliet som vidareförmedlar kontaktuppgifter.

Start för Lögdö bruks historia och framtid

Lögdö bruks intresseförening och projektet Förstudie Lögdö Bruk historia och framtid har fått startbeslut från Jordbruksverket. Syftet med förstudien är att ta fram utvecklingsplaner och underlag för framtida utveckling av området Lögdö bruk.

Förstudien ska resultera i en slutrapport med specialistutlåtanden, arkitektridningar samt budgetunderlag, som sedan skall fungera som karta till utveckling av Lögdö bruk.

Projektet avser genomförande av den lokala strategins insats 4, natur- och kulturbevarande insatser vilket styrks av målen ”utveckla mångfalden och särarten i lokala kulturmiljöer och lokalt kulturliv” samt ”bidra till ökad tillgång till natur, friluftsliv, lokala kulturmiljöer och lokalt kulturliv”

Leader Mittland Plus har bedömt det finns ett stort behov av projektets resultat och att projektet i mycket stor utsträckning jobbar för långsiktigt hållbara lösningar och för mobilisering. Projektet kan i mycket hög utsträckning bidra till mer natur- och kulturturism, ökad tillgänglighet till natur, friluftsliv, lokala kulturmiljöer och lokalt kulturliv samt kan bidra till att bevara och utveckla mångfalden i lokala kulturmiljöer och lokalt kulturliv.

Projektet kan få som mest 180 000 kr fördelat på 20 600  kr från EU/Jordbruksverket och 59 600 kr som övrigt offentligt stöd från Leader Mittland Plus med partners.

Bilden är lånad från föreningens hemsida www.logdo.se där du också hittar aktuell kontaktinformation.

Startbeslut för Hembygdsgårdar i Medelpad

Medelpads hembygdsförbund har beviljats leaderstöd för förstudieprojektet Hembygdsgårdar i Medelpad. Projektets stöd kommer från Jordbruksfonden, Jordbruksverket och Partnerskapet Leader Mittland Plus.

Förstudien syftar till att samla Medelpads hembygdsrörelse för att möta efterfrågan på genuint kulturarv, att förbereda för att öppna hembygdsgårdarna/hembygdsföreningarna så att det immateriella, materiella och digitala kulturarvet blir tillgängligt för fler.

Projektet vänder sig i första hand till de som är engagerade i hembygdsrörelsen i Medelpad och förstudien skall skapa underlag för hur hembygdsrörelsen kan jobba för öppnare hembygdsgårdar, ett gott bemötande av gäster och bättre förutsättningar för besöksnäring.

Projektets aktiviteter innehåller bland annat besök hos hembygdsföreningar i Medelpad för möten och intervjuer, dokumentation, analys, rapport samt möten.

Leader Mittland Plus bedömer att förstudiens syfte stämmer väl med den lokala strategins insats 4, natur- och kulturbevarande insatser vilket styrks av målen ”utveckla mångfalden och särarten i lokala kulturmiljöer och lokalt kulturliv” samt ”bidra till ökad tillgång till natur, friluftsliv, lokala kulturmiljöer och lokalt kulturliv”det finns ett mycket stort behov av projektets resultat och att projektet i mycket stor utsträckning jobbar för långsiktigt hållbara lösningar samt bidrar till mobilisering.

Projektet bedöms också i hög utsträckning kunna bidra till mer kulturturism, till att bevara och utveckla mångfalden i kulturmiljöer och lokalt kulturliv samt ökad tillgänglighet till lokala kulturmiljöer och lokalt kulturliv.

Projektet bedöms som allmännyttigt projektstöd då projektet skapar nytta för en bredare allmänhet och är förutsättningsskapande.  Maximalt stödbelopp är 209 070 kr.

Beslut för projektet Skatans kulturarv

Föreningen Tomtarna har beviljats stöd till projektet Skatans kulturarv för besöksnäringen. Leader Mittland Plus har prioriterat projektet och stödet hämtas ur Jordbruksfonden för Landsbygdsutveckling, från Jordbruksverket och partnerskapet Leader Mittland Plus.

Projektet vänder sig till besökare till Skatan och Kustvägen, företagare inom besöksnäringen samt boende i kustområdet.

Skatans historia ska digitaliseras och tillgängliggöras via olika media för att stimulera till ökad besöksnäring i området. Syftet är också att skapa en arena för ökad kunskap om kulturarvet. Projektet syftar också till att ge uppslag till nya produkter och tjänster för att skapa jobb på landsbygden.

Projektet ska ha digitaliserat foton, ljudband, filmer och text samt redigerat dessa, samt skapat en permanent utställning i Skatans fiskeläge liksom en mobil utställning med materialet till grund.

På lång sikt skall projektet bidra till fler arbetstillfällen genom fler besökare till restaurangen, ökad försäljning i fiskbutiken, av souvenirer och bruksföremål med koppling till kulturarvet, m.m.

Projektet avser genomförande av den lokala strategins insats 4, natur- och kulturbevarande insatser vilket styrks av målen ”utveckla mångfalden och särarten i lokala kulturmiljöer och lokalt kulturliv” samt ”bidra till ökad tillgång till natur, friluftsliv, lokala kulturmiljöer och lokalt kulturliv”

Beviljat stöd: Sökande har av LAG beviljats som mest 209 705 kronor

LAG motiverar sin prioritering bland annat med att projektet jobbar för långsiktigt hållbara lösningar, det kan i mycket stor utsträckning bidra till mer natur- och kulturturism, bevara och utveckla mångfalden i kulturmiljöer och lokalt kulturliv och ökad tillgänglighet till natur, friluftsliv, lokala kulturmiljöer och lokalt kulturliv.

För mer information om projektet, kontakta  leaderkansliet för aktuella kontaktuppgifter.

NordBi-projektet har starbeslut

Projektet NordBin i Medelpad har fått startbeslut av Jordbruksverket för stöd genom Leader Mittland Plus. Projektets syfte är att stärka den genetiska mångfalden, och gynna en pollinerande insekt, i jordbruksrelaterad verksamhet i vårt område genom att skapa minst en renparningsplats och minst en bidrottingodlingsverksamhet för nordiska bin i Medelpad.

Projektet bidrar också på sikt till lokalt producerade livsmedel anpassade till lokala förhållanden och vänder sig till gamla och nya biodlare i Medelpad. Projektets mål är bland annat:

  • En renparningsplats för nordiska bin med enbart rena nordbisamhällen
  • En bidrottningodling för nordiska bin
  • Utbildning och rådgivning för fler aktiva inom drottningodling och biavel
  • Ökad biologisk mångfald och ökad pollinering uppnås
  • Kunskapsspridning till allmänheten

Projektet stämmer med den lokala strategins insatsområde 4 Natur- och kulturbevarande, framför allt för målet ”Ökad mångfald i jord- och skogsbruk” där nordiska bin räknas som en lantras som bidrar till mångfald i naturen.

Leader Mittland Plus har bedömt att det finns ett mycket stort behov av projektets resultat, att projektet har mycket tydliga mål, i mycket stor utsträckning jobbar för långsiktigt hållbara lösningar och för minskad miljöpåverkan. Projektet bidrar i stor utsträckning av mångfalden i jord- och skogsbruk samt mångfalden i kulturmiljöer och kan bidra till att återställa vatten- och markbiotoper samt arbetar i hög utsträckning med lokala attityder och mobilisering.

Maximalt stödbelopp är 203 950 kr som fördelas på 67 % stöd från Jordbruksfonden för landsbygdsutveckling och Jordbruksverket, och 33 % från Leader Mittland Plus med partners.

Startbeslut för Naturbussen

Storöringens fiskeklubb och projektet Naturbussen – den mobila fritidsgården! har fått startbeslut från Jordbruksverket. Projektet har som syfte att:

  • Erbjuda en mobil fritidsgård utrustad med material för exkursioner och aktiviteter i landsbygd och ytterområden.
  • Erbjuda utomhusdagar med aktiviteter
  • Integration och delade erfarenheter
  • Utveckla föreningskunskap och praktisk kunskap om naturen, idrott och utomhuspedagogik.
  • Visa barn och ungdomar vägen till en hållbar framtid.

Projektet ska öka delaktighet och inkludering i det svenska samhället, leda till fler och utvecklade mötesplatser, till ökad integration på landsbygden och ökad tillgång till natur och friluftsliv.

Naturbussen skall permanentas i Timrå kommun och efterfrågas i övriga länet.

Som mest kan projektet får 1 683 891 kr. Utöver projektstöd från Jordbruksfonden för landsbygdsutveckling och Jordbruksverket tillkommer övrigt offentligt stöd från Arbetsförmedlingen med 778 000 kr samt övrigt offentligt stöd från kommunen med 95 752 kr enligt uppgifter i ansökan.

Leader Mittland Plus har bedömt att projektet kan bidra till lokala attityder och mobilisering samt kan bidra till mångfald i lokalt kulturliv och även öka tillgänglighet till lokalt kulturliv.

Leader Mittland Plus har också bedömt att det finns ett mycket stort behov av projektet och att det i mycket hög utsträckning skulle bidra till natur- och friluftsliv för alla samt ökad integration i lokalsamhället. Projektet har också bedömts i stor utsträckning leda till arbetstillfällen. Projektet bedöms bidra i stor utsträckning bidrar utvecklade mötesplatser.