Mathantverkare får startbeslut

Föreningen Bondens egen marknad har prioriterats av Leader Mittland Plus för stöd till projektet Ökad direktförsäljning för mathantverkare och projektet är nu beslutat av Jordbruksverket. Projektets stöd hämtas ur det lokala leaderpartnerskapet och ur Europeiska Regionala Fonden samt från Jordbruksverket. Projektet vänder sig till lokala mathantverkare och lokala konsumenter och syftar till stärkt entreprenörskap och lönsamhet för mathantverkare och små livsmedelsproducenter.

Projektet ska utreda och arbeta fram modeller/koncept för ökad direkthandel för mathantverkare, att samordna och utveckla befintliga kanaler för att underlätta för mathantverkare/producenter att nå fram till kunder i Sundsvall och delta i utvecklingen av en aktiv stadskärna.

Projektet har bedömts stämma med den lokala strategins insats 2 entreprenörskap och insats 3 tillgänglighet, vilket styrks av målen ökat entreprenörskap, ökad förädling och diversifiering ökat samarbete land/stad och fler nya hållbara försäljningskanaler för att nå marknad. Projektet ska bland annat resultera i:

  • Nya direktförsäljningsmöjligheter gentemot slutkund.
  • Samordning av nya försäljningskanaler under föreningen Bondens egen marknad.
  • Utveckla 1 ny modell för ”Pop-Up saluhall” som innovation.
  • Mer aktiv marknadsförsäljning i Sundsvalls stad som kulminerar under 2021.
LAGs beslut med motivering

Den lokala aktionsgruppen LAG beslutar att prioritera ansökan om medel till Ökad direktförsäljning för mathantverkare SJV 2019-1592. Stödet kan som mest uppgå till 792 000 kr.

LAG bedömer att projektet i mycket hög utsträckning arbetar långsiktigt och bidrar till samarbeten land-stad. Projektet bedöms i mycket hög utsträckning kunna bidra till ökad sysselsättning och fler företag. Det finns ett stort behov av projektets resultat och projektet bidrar i hög utsträckning till att påverka lokala attityder. Projektet bidrar också i stor utsträckning till stärkt entreprenörskap och företagande.

För att komma i kontakt med projektägaren, vänd dig till Leader Mittland Plus så förmedlar vi kontaktuppgifter.

Nedre Norrlands Hästavelsförening

Hästavelsföreningen har beviljats mikrostöd för att genomföra en förstudie för att undersöka samordning av hästavelsföreningens medlemmar, och hitta former för att stötta varandra och utvecklingen av landsbygden. Målet är att ha undersökt behov i föreningen och tagit fram en handlingsplan för fortsatt samordningsarbete.

Kommittén beslutar att prioritera ansökan om medel till delprojektet med villkor. Om villkoren uppfylls stämmer projektets innehåll med samtliga krav som ställs i urvalet samt kan bidra till att uppfylla delprojektets mål och indikatorer.

Svandammen

ProLivia har beviljats mikrostöd för att genomföra projektet Svandammen. Projektet ska tillgängliggöra Svandammen för meningsfulla möten och ökad folkhälsa. När projektet är avslutat ska det ha undersökt hur ungdomar lockas till mötesplatsen Svandammen och tagit fram en plan för att nå dit och stimulera dessa målgrupper till lokal samverkan samt att minst 20 ungdomar från föreningar ska ha varit med och påbörjat arbetet med att röja Svandammen, och på så sätt varit i skogen och arbetat med kroppen, samt umgåtts. Projektet innehåller bland annat röjning av markyta kring Svandammen, arbetstid samt maskiner samt dokumentation i film och bild.

Kommittén beslutar att prioritera ansökan om medel till delprojektet då projektet uppfyller samtliga krav som ställs i urvalet samt kan bidra till att uppfylla delprojektets mål och indikatorer.

HWB Hexagon Wood Box

Terra husbyggnadsteknik AB har beviljats mikrostöd för ett delprojektet syftar till att tillverka en prototyp för en odlingslåda och starta ett företag kring konceptet. Delprojektet ska leda till en tillverkad och utvärderad fullskaleprototyp samt ett nystartat företag.

Kommittén beslutar att prioritera ansökan om medel till delprojektet då projektet uppfyller samtliga krav som ställs i urvalet samt kan bidra till att uppfylla delprojektets mål och indikatorer.

Strong kids

Delprojektet syftar till att testa etablering av en tjänst i Timrå kommun för att främja hälsa och kroppskunskap hos barn, att ta fram underlag och skaffa branschspecifik kompetens inför fortsatt planering av budget och affärsplan.

Målet är att ha startat en verksamhet kring ett starkt koncept. Projektets innehåll avser utredningsarbete.

Kommittén beslutar att prioritera ansökan om medel till delprojektet då projektet uppfyller samtliga krav som ställs i urvalet samt kan bidra till att uppfylla delprojektets mål och indikatorer.

Sanna intressentförening

Mikroprojektet Sanna intressentförening vill samla alla offentliga och privata intressenter för en framtida hamnanläggning/kaj på Sanna, Brämön för att i gemensam process finna formerna för hur intressenterna gemensamt via kaj/ hamn åter ska kunna tillgängliggöra Brämön för sommarboende och det rörliga friluftslivet/besöksnäringen.

Målet är att upprätta en plan för etablering av ny hamnanläggning för att återigen möjliggöra Sanna Brämön som en hållbar besöksplats för det rörliga friluftslivet.

Kommittén beslutar att prioritera ansökan om medel till delprojektet då projektet uppfyller samtliga krav som ställs i urvalet samt kan bidra till att uppfylla delprojektets mål och indikatorer.

Mötesplats Teaterverkstan

Projektet mötesplats Teaterverkstan prioriterades stöd. Projektet drevs av Ånge kabaré, och målgruppen för projektet var personer som står långt från arbetsmarknaden. Syftet var att skapa och bryta och förhindra människors utanförskap och verka för integration och ett jämlikt samhälle. Möjlighet att visa deltagarna vägar till ökad delaktighet i samhället och därigenom etablera sig på arbetsmarknaden. Projektets mål var att göra så att personer kom närmare arbetsmarknaden och samhällets reguljära utbildningar, arbetsmarknadsutbildningar och så de kunde ta ett stort steg mot egen försörjning och samhället.

Projektet skapade en ny samlingsplats i anslutning till Teaterverkstan med teknikrum i anslutning. En mötesplats för nya och gamla medlemmar. I lokalerna erbjöds  utbildning  inom ljud, ljus, teater, retorik, friskvård, matlagning m.m. Stor vikt lades på vad deltagarna själva ville utveckla.

LAG beslutade att prioritera ansökan om medel till Mötesplats Teaterverkstan med motiveringen att projektet i mycket hög utsträckning arbetade för långsiktigt mot tydliga mål. Projektet bedömdes bidra i mycket hög utsträckning till stärkt anställningsbarhet för kvinnor och  män som befinner sig långt från arbetsmarknaden samt ökad delaktighet och inkludering i lokalsamhället. Projektet är avslutat.

LAG fastställde maximalt stödbelopp till 750 154 kr.

Gödselbrunnens röding

Projektet Gödselbrunnens röding prioriterades stöd ur Europeiska Havs- och fiskerifonden. Projektet initierades av privatpersoner i Sollefteå kommun, och vände sig till verksamheter och individer inom hela leaderområdet som har intresse av försök med fiskodling i  oanvända gödselbrunnar.

Syftet var att ta fram underlag för att möjliggöra utveckling av småskalig fiskodling i gödselbrunnar och målet var att det vid projektets slut ska finnas dokumentation på lämpliga tillvägagångssätt för start av fiskodling på land i tidigare gödselbrunnar, dokumentation av regelverk, samt en generell affärsplan som kan tillämpas på många. Dokumentationen gjordes allmänt tillgänglig för leaderområdets intresserade, utan kostnad.

LAG beslutade att prioritera ansökan om medel till Gödselbrunnens röding med motiveringen att projektet i mycket hög utsträckning arbetade långsiktigt mot tydliga mål och var innovativt. Projektet bedömdes bidra i mycket hög utsträckning till fler lokala produkter och tjänster och till diversifiering. Projektet bedömdes också i hög utsträckning jobba för att påverka lokala attityder och mobilisering.

LAG fastställde maximalt stödbelopp till 250 000 kr.

Paraplyprojekt landbaserad fiskodling

Ett paraplyprojekt för landbaserad fiskodling prioriterades stöd genom Leader Mittland Plus. Projektet vände sig till verksamheter och individer med intresse av fiskodling på land och syftade till att hjälpa intresserade att ta steget från tanke till handling när det gäller att starta småskalig landbaserad fiskodling. Målsättningen var att 8 verksamheter ska ha startat eller diversifierat för fiskodling på land.

LAG beslutade att prioritera ansökan om medel till Paraplyprojekt landbaserad fiskodling med motiveringen att projektet i mycket hög utsträckning arbetade långsiktigt mot tydliga mål och var innovativt. Projektet bedömdes bidra i mycket hög utsträckning till fler lokala produkter och tjänster och till diversifiering. Projektet bedömdes också i hög utsträckning jobba för att påverka lokala attityder och mobilisering.

Projektet kan få som mest 400 000 kr. Sökande delprojekt kan beviljas upp till 40 000 kr utifrån presenterad projektplan och budget.