bild på vacker havsvik med gamla stugor,.

Projektet Skeppshamn skapade ett attraktivt besöksmål

Projektet Skeppshamn är ett av Leader Mittland Plus avslutade projekt. Det började med en enkel idé att göra en bättre skylt för att vägleda besökarna ute på Åstön i Timrå kommun, men projektägarna Åstö Museinämnd insåg att många inte kände till de tre museer som fanns i området. Därför skapade de en större vision att göra hela Skeppshamn till ett mer tillgängligt och attraktivt besöksmål.
—Vårt projekt blev så mycket bättre än vad vi tänkte från början. Hur kan vi tillgängliggöra platsen för exempelvis dem som sitter i rullstol och har svårt att ta sig över alla klippor? Då kom idén om att skapa filmer om Skeppshamn och dess historia, berättar Eva Holmström, en av initiativtagarna till projektet.

Proffsig filmproduktion

När projektgruppen startade arbetet med att skapa filmerna om de olika museerna i Skeppshamn var det både tidskrävande och en lärorik process, men att arbeta med professionella filmare gav projektgruppen insikt vilket krävande arbete filmskapande är.
— Det var otroligt roligt och fantastiskt att få jobba med proffs. Filmerna gjordes under några strödagar under förra sommaren. Den ena filmen är gjord mitt i syrénblomningen och det var nog den vackraste junidagen det året. Dessutom – att få hjälpa till att koka kaffe flera gånger om, bara för att det skulle ryka ur koppen i klippet var riktigt roligt, berättar Märta en av deltagarna i projektet.

Positiv uppmärksamhet har lett till förändringar för en hel bygd

Det var avgörande för projektet att få stöd från Leader Mittland Plus. Istället för en liten skylt kunde projektet växa till att omfatta sex stycken filmer, nya vägvisare och bättre informativ skyltning än tidigare. Samarbetet med lokala företagare, föreningar och konsthantverkare har också varit en nyckel till projektets framgång. Genom att engagera många i bygden och skapa goda relationer har projektet Tillgänglighet Skeppshamn blivit ett exempel på hur samverkan kan leda till positiva förändringar för en hel bygd.
— Vi har fått mycket uppmärksamhet i sociala medier, vi märker att många fler har uppmärksammat området och vi får fler besökare längre ifrån och fler uthyrningar av våra stugor på området, så det är definitivt ett tillgängligare Skeppshamn som vi har idag, berättar Eva Holmström, initiativtagare till projektet.
Framöver finns det planer på att förbättra tillgängligheten ytterligare genom att översätta broschyrer och texta filmerna till fler språk.

Tips för andra som vill genomföra liknande projekt

  • Försök vidga sitt nätverk och kontakter. ” Ställ dig frågan; vem känner jag som kan mycket om det här?
  • Var beredd att lära nytt
  •  Dra nytta av andras erfarenheter, prata gärna med andra liknande projekt för att få idéer och uppslag.
  • Förberedelser och planering är nyckelfaktorer eftersom det alltid dyker upp något oväntat hinder på vägen.

Ett exempel på vacker och informativ skyltning.

 

Se filmen om projektet.