Galtströms järnväg – att åka tåg som förr

Projektet Galtströmståget är ett av Leader Mittland Plus avslutade projekt. Tack vare leaderstöd har de kunnat utveckla sin verksamhet med nya tågvagnar och perronger i vackra Galtström utanför Sundsvall.

— Det har varit ett jättebra projekt, att vi har kunnat få till de här vagnarna, tillsammans i föreningen. Sedan förhöjer det ju färden när de är i en stil som är tidsenlig, så att man får en känsla av att åka på 1800-talet, berättar projektledare Håkan Zaar.

Tidigare när föreningen kört tåg på den lilla banan i den gamla bruksmiljön i Galtström, har de varit väldigt väderberoende. Vid minsta regnoväder eller vind har de varit tvungna att ställa in turerna, men med hjälp av leaderstödet har de nu fått fina vagnar med tak och väggar, som gör att besökarna får åka i betydligt säkrare förhållanden än innan. Dessutom har de tillgängliggjort perrongen och järnvägen för att rörelsehindrade även ska kunna följa med i tåget. Håkan Zaar berättar också att deras museijärnväg gagnar även kustvägen och näringsidkare i området.

—Vi kan ju köra fler turer nu, när vi har så bra vagnar och det är ju glädjande för flera restauranger och näringsidkare att vi finns här, för vi drar hit besökare, säger Håkan Zaar.

Utmaningar stärkte sammanhållningen i föreningen

Projektet fick hantera flera utmaningar under resans gång. De fick tänka om kring sina hjul som egentligen skulle tillverkas i Wuhan i Kina. När verkstaden förstördes i en översvämning, fick de hjälp lokalt i Sverige. En annan utmaning var att projektet pågick under covid-19-pandemin. Med många äldre medlemmar i föreningen fick de hitta på fiffiga lösningar för att inte stå för nära och arbeta under projektets gång.

— Vi i föreningen har byggt alltsammans under pandemin i vårt lilla snickeri här i Galtström. Korgvagnarna, all interiör och tågvagnarnas tak. Ibland har åsikterna gått isär, men det har också stärkt vår sammanhållning i föreningen, berättar Håkan Zaar.

I framtiden vill föreningen samarbeta med andra museijärnvägar, bland annat en i Finland. En annan förhoppning är att kunna åka med tåget och dess lok till en riktig järnväg som kör med ånglok i Mecklenburg i Tyskland. Därtill vill de även utveckla sin ungdomsverksamhet och få i gång sin verkstad, så de kan förvara vagnarna på ett bättre sätt. Håkan Zaar berättar också att projektet betytt mycket för bygden.

— Galtström är väldigt välbesökt, och vi vet att järnvägen och vårt tåg har jättestor betydelse för bygden. Vi vill verkligen att det här blir en bra museijärnväg, inte bara att man åker tuff tuff tåg, utan att verkligen känner att man åker tåg, avslutar Håkan Zaar.

Håkan Zaar och Leif Hermansson är två av eldsjälarna i föreningen Galtströmståget.

Insidan av en tågvagn med bänkar och interiör som är tidsenlig.

Tåget har vacker tidsenlig interiör, som skapar en känsla av förr i tiden.

Tåget väntar på avfärd vid perrongen.

Föreningen Galtströmståget kommer att satsa på att få in fler yngre förmågor i föreningen.

Naturcamping i Storåsen- ideellt engagemang ger tillbaka till bygden

I den östjämtska byn Storåsen i Bräcke kommun finns ett av Leader Mittland Plus avslutade projekt. Där har byalaget byggt en modern servicebyggnad och enklare naturcamping för att underlätta för besökare som kommer till bygden. Målet var att möjliggöra för framtida danser, samtidigt som man öppnar upp för besökare och turister som vill jaga, fiska eller på annat sätt njuta av naturen.

—  Projektidén föddes när vi konstaterade att dusch och toaletthus började blir ålderstiget och vi vill behålla möjligheterna till danser här i framtiden, berättar Gunvor Sundin, en av deltagarna i projektet.

Bra samverkan mellan byarna

Under projektet har tre nya toaletter och en handikappanpassad dusch byggts. Däremot var det lite kämpigt under coronapandemin då projektet fick vara vilande, liksom under inflationstiderna när det blev dyrare med byggmaterial.

Nära den lilla byn Storåsen ligger byarna Hucksjöåsen och Ösjön. Samverkan mellan de tre byarna har ökat då flera andra lokala föreningar nyttjar faciliteterna. Det handlar inte bara om danslokalerna utan servicebyggnaden används också när de har möten, firanden och utbildningar i logen. Samverkan stärker gemenskapen i området.

Gunvor Sundin berättar att utvecklingen gör området mer attraktivt och att de märker av att fler människor kommer till platsen.

— Vi märker att fler människor kommer hit och vill flytta hit, på ett annat sätt än för tio år sedan. Vi har ju en familj från Tjeckien som bor här bland annat.

Projektet avslutades i somras och byalaget ser redan fram emot nästa säsong. Projektledare Gun-Mari Persson avslutar intervjun med att skrattande säga.

—Nästa sommar, då ska vi ha skitkul här!

 

Se filmen om projektet här!

 

 

 

 

 

 

 

 

Kustvägen Naturinfo lyfter natur och kultur längs kusten

Det avslutade leaderprojektet ”Kustvägen Naturinfo” lyfter fram det lokala djur-och växtlivet längs den vackra kustvägen från Njurundakusten i Medelpad, ner till Mellanfjärden i Hälsingland. Ulf Broman, ansvarig för projektet berättar mer.

— Vi har tagit fram fysiska skyltar, med däggdjur, fåglar, fiskar, träd, svamp och bär. Tagit fram de tio vanligaste, det är ju intressant för en utländsk turist som kommer för att stanna och titta. De ser ju sällan de här djuren och de får veta att det finns ju älg, räv varg, log och björn i den svenska skogen.

Skyltarna väcker turisternas intresse

Vägen stäcker sig mellan fantastiska fiskelägen och vackra utflyktsmål och tanken med projektet var att man ville ge resenärerna ett mervärde på sin resa. Skyltarna är uppsatta på platser där landskapet är relativt stillsamt och där det inte finns andra sevärdheter, vilket gör att de fungerar som avbrott längs vägen. Ulf Broman berättar att han ser många turister i husbilar som stannar på de olika vägskyltningsplatserna.
— Varje natt står det husbilar efter de här platserna. Flera gånger har jag sett att de står och fotar de här skyltarna och skickar förhoppningsvis ut det på olika sociala medier, så vi får spridning, berättar Ulf och skrattar.
Leaderstödet har varit avgörande för att finansiera projektet och samarbetet med både markägare och entreprenörer har gått smidigt under resans gång. Projektet har gjort kustvägen mer attraktiv för resenärer som vill stanna till längs med vägen.
— Framåt så tittar på vad vi kan göra ytterligare utveckling exempelvis om vi kan digitalisera skyltarna med qr-koder, avslutar Ulf Broman.

Se filmen om projektet.

 

Ulf Broman, projektledare.