Kustvägen Naturinfo lyfter natur och kultur längs kusten

Det avslutade leaderprojektet ”Kustvägen Naturinfo” lyfter fram det lokala djur-och växtlivet längs den vackra kustvägen från Njurundakusten i Medelpad, ner till Mellanfjärden i Hälsingland. Ulf Broman, ansvarig för projektet berättar mer.

— Vi har tagit fram fysiska skyltar, med däggdjur, fåglar, fiskar, träd, svamp och bär. Tagit fram de tio vanligaste, det är ju intressant för en utländsk turist som kommer för att stanna och titta. De ser ju sällan de här djuren och de får veta att det finns ju älg, räv varg, log och björn i den svenska skogen.

Skyltarna väcker turisternas intresse

Vägen stäcker sig mellan fantastiska fiskelägen och vackra utflyktsmål och tanken med projektet var att man ville ge resenärerna ett mervärde på sin resa. Skyltarna är uppsatta på platser där landskapet är relativt stillsamt och där det inte finns andra sevärdheter, vilket gör att de fungerar som avbrott längs vägen. Ulf Broman berättar att han ser många turister i husbilar som stannar på de olika vägskyltningsplatserna.
— Varje natt står det husbilar efter de här platserna. Flera gånger har jag sett att de står och fotar de här skyltarna och skickar förhoppningsvis ut det på olika sociala medier, så vi får spridning, berättar Ulf och skrattar.
Leaderstödet har varit avgörande för att finansiera projektet och samarbetet med både markägare och entreprenörer har gått smidigt under resans gång. Projektet har gjort kustvägen mer attraktiv för resenärer som vill stanna till längs med vägen.
— Framåt så tittar på vad vi kan göra ytterligare utveckling exempelvis om vi kan digitalisera skyltarna med qr-koder, avslutar Ulf Broman.

Se filmen om projektet.

 

Ulf Broman, projektledare.