Naturcamping i Storåsen- ideellt engagemang ger tillbaka till bygden

I den östjämtska byn Storåsen i Bräcke kommun finns ett av Leader Mittland Plus avslutade projekt. Där har byalaget byggt en modern servicebyggnad och enklare naturcamping för att underlätta för besökare som kommer till bygden. Målet var att möjliggöra för framtida danser, samtidigt som man öppnar upp för besökare och turister som vill jaga, fiska eller på annat sätt njuta av naturen.

—  Projektidén föddes när vi konstaterade att dusch och toaletthus började blir ålderstiget och vi vill behålla möjligheterna till danser här i framtiden, berättar Gunvor Sundin, en av deltagarna i projektet.

Bra samverkan mellan byarna

Under projektet har tre nya toaletter och en handikappanpassad dusch byggts. Däremot var det lite kämpigt under coronapandemin då projektet fick vara vilande, liksom under inflationstiderna när det blev dyrare med byggmaterial.

Nära den lilla byn Storåsen ligger byarna Hucksjöåsen och Ösjön. Samverkan mellan de tre byarna har ökat då flera andra lokala föreningar nyttjar faciliteterna. Det handlar inte bara om danslokalerna utan servicebyggnaden används också när de har möten, firanden och utbildningar i logen. Samverkan stärker gemenskapen i området.

Gunvor Sundin berättar att utvecklingen gör området mer attraktivt och att de märker av att fler människor kommer till platsen.

— Vi märker att fler människor kommer hit och vill flytta hit, på ett annat sätt än för tio år sedan. Vi har ju en familj från Tjeckien som bor här bland annat.

Projektet avslutades i somras och byalaget ser redan fram emot nästa säsong. Projektledare Gun-Mari Persson avslutar intervjun med att skrattande säga.

—Nästa sommar, då ska vi ha skitkul här!

 

Se filmen om projektet här!