en grillkåta

Marcusgården – en plats för återhämtning, gemenskap och hållbar utveckling

På en plats där vägen slutar och naturen tar vid, har ett passionerat projekt vuxit fram. Det är föreningen 173 Event som skapat en plats, beläget i byn Holmsjö, där den äldsta gården i området har stått som en trygg punkt för generationer. Platsen är ett ställe för avkoppling, gemenskap och hållbar utveckling. Projektet, som växte fram långt in i den jämtländska skogen, är ett av Leader Mittland Plus avslutade projekt.

—Vi lever alla i en stressig vardag och jag tror att många kommer att nappa på idéen att åka ut till skogen där vägen slutar och vandra, fisk och laga mat av det de själva fångat eller plockat och att göra eld i grillkåtan, berättar initiativtagaren Erika Tengström.
För att förverkliga sin vision byggde föreningen upp en badtunna, bastu, bryggor och en grillkåta. De har också röjt skog, anlagt planer för odlingar och påbörjat renovering av stugor för att kunna erbjuda övernattningsmöjligheter. Stora delar av arbetet har genomförts tillsammans med lokala hantverkare. Projektet har inneburit många ideella arbetstimmar, då frivilliga bidragit både till byggnationer och andra praktiska lösningar.

Föreningen vill skapa en känsla av gemenskap

—Vi var lite optimistiska med tidplanen, saker har kommit emellan, men då har vi fått justera det en aning, säger Erika Tengström.
Även om projektet har en tydlig koppling till turism, har invånarna i byn fått ta del av vad som händer i projektet. En av målsättningarna har varit att byn ska bli mer levande och föreningen vill skapa en känsla av gemenskap. Bland annat har en berättarkurs hållits och en spökvandring där trettio barn deltog. Leaderstödet betyder mycket för projektet.
—Allt egentligen, vi hade ju aldrig orkat starta upp det här. Jag tror inte vi hade fått med dem som ville jobba ideellt och satsat så mycket pengar annars, säger Erika Tengström.
Inför framtiden hoppas föreningen på en ökad besöksfrekvens och att det långsiktigt kan bidra till både lokal utveckling och nya arbetstillfällen.

Erika Tengström framför grillkåtan.

Erika Tengström framför grillkåtan som tagits fram i projektet.

Elin och Carina framför grillkåta

Elin Thellbro Marcusson och Carina T Marcusson framför grillkåtan.

en bastutunna vid vattnet.,

En av aktiviteterna i projektet var att få en bastutunna till platsen.

Skogsutbildning- ett leaderprojekt i folkbildningens tecken

På Birka folkhögskola utanför Östersund erbjuds en utbildning som riktar sig till nyblivna skogsägare och andra som vill fördjupa sina kunskaper i skogsförvaltning. Initiativet var ett samarbetsprojekt i tre leaderområden, Leader 3Sam, Leader Skog sjö och fjäll och Leader Mittland Plus. Håkan Schüberg, som leder utbildningen berättar om varför utbildningen kom till och om projektets utveckling.

— Det har tidigare saknats utbildningar för skogsägare att få förkovra sig inom sitt skogsägande och som också är helt neutral i sitt utförande, berättar Håkan Schüberg, som var projektledare.

Utbildningen har haft en märkbar betydelse för deltagarnas förståelse av skogsbruk. Ett exempel som Håkan lyfter fram är ett grupparbete där deltagarna får sätta sig in i den ekonomiska och praktiska aspekten av att sälja skog. Detta ger en konkret insikt i hur stor skillnad det kan göra att välja rätt aktörer och sätt för försäljning av virke och hur det påverkar ekonomi och lokal utveckling på ett betydande sätt. Leaderstödet har varit viktigt för att få utbildningen på plats.

—  Det var ju helt avgörande för att få igång utbildningen. Jag är inte säker på att Birka folkhögskola hade vågat kliva in utan leaderstödet, säger Håkan Schüberg.

Under skogsutbildningen får deltagarna lära sig både teorin bakom skogsbruk och praktiska färdigheter. En viktig del av kursen är att vara ute i skogen och tillämpa sina kunskaper på riktigt. Deltagarna behöver inte äga egen skog för att kunna delta och utbildningen riktar sig till personer som arbetar inom offentlig sektor, exempelvis med naturvård. Harald Larsson som gått utbildningen säger så här om utbildningen.

— Utbildningen för mig som skogsägare har varit otroligt lärorik. Jag har lärt mig så mycket som jag tar med mig framåt, exempelvis hur jag gör mina egna förvaltningsplaner, vilka träslag som mår bra i olika typer av miljöer. Jag tror den här utbildningen är nyttig för att vi ska få ett välmående skogsbruk och klä skogsägare med bra kunskap.

Håkan Schuberg, står i grönskan.

Håkan Schüberg, initiativtagare till projektet.

flera människor samlar bokollon.

Här samlar deltagarna in bokodling för provodling i sin skog.

Deltagare av kursen framför en visingsöek.

Här diskuterar deltagarna i kursen ekskogskötsel vid en av visingsöekarna. Dessa var planterade för att ge virke åt flottans krigsfartyg på 1800-talet.

 

Inspirationsträff Tynderö bygdegård

Kom och träffa oss på Tynderö Bygdegård den 12 november klockan 18.30- 20.00. Vi informerar hur det går till att söka leaderstöd.

Vi vill även inspirera inom vilka områden det går att söka pengar för under den här programperioden. Vi ger exempel på tidigare genomförda projekt och berättar även om vår riktade insats Smarta landsbygder.

Du träffar verksamhetsledare Erika Larsson Karinaho och vår projektcoach Sofi Gode. Har du frågor inför informationsträffen eller vill veta mer om leader, skicka ett mejl till info@mittlandplus.se

Alla intresserade är välkomna!