en trädkoja i skogen

Trädkojan – en mötesplats i vildmarken

Projektet Trädkojan är ett av Leader Mittland Plus avslutade projekt. Föreningen Storöringens Fiskeklubb ville utveckla en unik mötesplats
långt inne i skogen i Lögdö vildmark, Timrå kommun.

—Vi har byggt en trädkoja som vi kallar för slottkojan. I den ska vi ha grupparbete, övernattningar och lite aktiviteter som kan gynna människor. Att sitta spana efter djur kanske, säger projektledaren Ingela Dahlin, med ett skratt.

Föreningens ambition var att skapa en plats där skolor, ungdomar, och civilsamhället kan samlas för olika aktiviteter i naturen. Idén om en trädkoja föddes för att föreningen var i behov av fler skyddade platser att vara på, särskilt under dåliga väderförhållanden. Den ska fungera som ett komplement till övriga aktiviteter, då kojan är en passande plats för övernattningar och samlingar. Ingela Dahlin berättar om utmaningarna vid bygget av kojan, som byggdes av två snickare från Hälsingland.
—När de byggde takstolarna fick de först skotta två meter snö i minus 20 grader, sen bära timmerstockarna och vinscha upp dem, då det är sju meter upp till taknocken, så det var verkligen prövningar, berättar Ingela Dahlin.

En naturnära mötesplats för alla

Trädkojan har inte bara blivit en plats för övernattning, utan är också plats för lärande, gemenskap och naturnära upplevelser. Sedan bygget startade har kojan haft besök av olika grupper, bland annat skolklasser, utrikesfödda kvinnor och ungdomar från Timrå. Genom att använda kojan för grupparbeten, djurspaning och andra aktiviteter, har den blivit ett viktigt tillskott för både föreningen och bygden.
Stödet från Leader Mittland Plus och arbetet från ideella krafter har varit avgörande för att kunna förverkliga projektet. Ingela Dahlin och föreningen slår ett slag för att fler människor ska få uppleva naturen och trädkojan.
—Att folk ska söka sig hit, det är en naturupplevelse att vara vid den här slottskojan och man kan gå dit upp och kan sitta där och fika och titta ut över sjön och så där. Vi önskar mer människor. Ut i naturen och upplev!

Se filmen om projektet.

interiör inne i kojan

Trädkojan inifrån.

Besökare inne i kojan

Besökare inne i ”slottskojan”.

Ingela D, projektledare står vid elden och steker fisk.

Ingela Dahlin, steker fisk som besökarna får smaka.

bild på vacker natur och ett vindskydd på håll

Projektet Bergeforsfisket lockar turister till Indalsälven

I den natursköna miljön vid Indalsälven i Timrå kommun finns ett av Leader Mittland Plus avslutade projekt. Det är Bergeforsens fiskevårdsområdesförening som arbetat för att göra området mer tillgängligt och inbjudande för både turister och lokalinvånare.

Genom att skapa nya rastplatser, förbättra stigar och bygga andra bekvämligheter har projektet gett området ett rejält lyft och lockat fler att upptäcka naturen. Initiativtagaren till projektet är Annelie Hamrin och hon berättar mer om varför projektet kom till.
—Vi har gått ut och frågat i fiskevårdsområdet vad våra gäster vill ha för förbättringar. Många nämnde tillgänglighet och trivsel, så vi utgick ifrån det och har utvecklat otroliga mötesplatser här ute i älven, berättar hon.

Förbättrad infrastruktur gynnar turismen

Bergeforsens fiskevårdsförening har samarbetat med markägare, föreningar och Timrå kommun för att utveckla området. Tillsammans har de bland annat byggt ett vindskydd med eldstäder och de har satt upp bänkar och bord vid älven och anlagt landgångar och ramper för att göra det enklare att komma nära vattnet. Dessutom har en mulltoalett placerats på en liten ö i älven och nya vägskyltar har satts upp längs stigar och leder. Genom att förbättra infrastrukturen hoppas föreningen locka fler besökare till området, vilket gynnar den lokala turismen och skapar fler möjligheter för friluftsaktiviteter och fiske. Projektet handlar också om att skapa mötesplatser där människor kan umgås och koppla av i naturen.
—Jag får ofta höra att många säger att det blivit så fint, rent och tillgängligt. Man går ut med hunden, eller promenerar runt älven. Många utländska turister som väljer den här platsen för att vi gjort det bekvämt. Det är ju kul att de kör upp på stranden med båten och sätter sig här med likasinnade. Det blir en vänlig stämning då, säger Annelie Hamrin.

Utmaningar längs med vägen

Självklart har det funnits några utmaningar längs vägen. Exempelvis tog det längre tid än väntat att få bygglov och dispens från strandskyddet tog längre tid än väntat, och det var också kostsamt. Att transportera byggmaterial till avlägsna områden med båt var inte heller alltid lätt.
Leaderstödet har betytt mycket och Annelie Hamrin ser ljust på framtiden:
—Projektet har gett oss en bra bas att jobba vidare med. Nu kan vi bjuda in gäster på kurser och man kan laga mat här, det finns en toa, så tack vare det kan vi utveckla vår verksamhet.

Se filmen om projektet.

Annelie Hamrin, projektledare och initiativkraft i projektet.

Vindskydd som tagits fram.

Två män sitter på klippblock

Snickare Fredrik Forsling och snickare Fredrik Lybeck har hjälpt till i projektet.